VMHosting Ltd.

×
×

Knowledgebase & Downloads

The knowledgebase provides documentation written by our team. Please select a category or search for answers.

Articles

Whats domain ?

VMHosting

Що таке доменне ім’я(домен)?

Доменне ім’я (Домен) - це частина ієрархії всесвітньої мережі Інтернет, у вигляді набору символів, сукупність яких, майже завжди, характеризує основну ідею або мету веб-сторінки(або іншого сервісу) та символів, що характеризують відношенння  до тієї, чи іншої форми власності(ORG, COM) або географічного розташування(UA, UK, KZ, PL, RU) або ж до того чи іншого виду діяльності(NET, MOBILE, PW).

Доменні імена поділяються за ієрархією: другого рівня(RV.UA, EXAMPLE.COM), третього рівня(MISTO.RV.UA, ME.EXAMPLE.COM), і т.п.  

Технологія.

Доменні імена обслуговуються групою корінних серверів доменних імен (root  DNS), що розташовані по усьому світу та кожен з них має власне дзеркало у різних куточках світу. Це зроблено з метою запобігання атак на сервери та для зменшення часу “відповіді” для інших серверів імен.

Пре реєстрації власного доменного імені потрібно мати власні ДНС сервери (що найменше 2) або ж розмістити домен на ДНС серверах іншої компанії(наприклад VMHosting.com.ua), що надає таку послугу(DNS Parking).

Навіщо?

Навіщо потрібні доменне ім”я ? Доменні імена використовуються в різних сферах діяльності.

На сьогодні, найбільш популярним напрямком є сайт(сайт компанії, університету, сайт-візитка, власний блог, тощо).  Сайт - це ваша персональна сторінка у всесвітній мережі, де Ви маєте можливість розказати про себе або ж Вашу компанію усім(або про послуги, що надає Ваша компанія).

Також, домен потрібен для електронної пошти. Для прикладу, Ви є власником певної компанії та репутація для Вас - перш за все. Ви намагаєтесь рекламувати компанію, роздаєте візитівки на яких вказано ім’я, контакти, Ваша адреса або ж Вашої компанії.  Ведете приватні або публічні електронні переписки.

У всіх напрямках Вам було би дуже бажано не гласно рекламувати Вашу компанію. За допомого доменних імен - це можливо!  Скориставишись послугами компанії-поштового провайдера (mail provider) Ви отримаєте можливість використовувати в адресі власної поштої скриньки Ваш домен (наприклад [email protected]), що й буде рекламою Вашого сайту.

Історія.

Перше комерційне доменне ім”я в зоні .COM було зареєстроване 15 березня 1985 року та виглядало symbolics.com. Його зареєструвала фірма Symbolics Inc. - комп”ютерна фірма в Кембріджі(Массачусетс).

Статистика.

У світі нараховується більше 250 мільйонів доменних імен. Незабаром, ця цифра може збільшитись завдяки тому, що організація ICANN (http://www.icann.org/) введи низку нових доменних імен першого рівня, де буде відкрита піблічна реєстрація.

На сьогодні, лідером з реєстрацій є домен .COM. Його складова на ринку доменів близько 40% від загальної кількості усіх доменів. Станом на час написання статті число активних доменів у зоні .COM 109,393,682 штук. Для прикладу, кількість доменів у домені .UA на сьогдоні складає 706517 штук (інформація з сайту адміністрації домену .UA ТзОВ “Хостмастер” https://hostmaster.ua/ ). При досягненні цифри в 1млн. домен .UA отримає частку 1% від усіх доменів світу, що не може не радувати.

Регіональні домени.

Україна, одна з не багатьох країн, де працює практика регіонального публічного домену.  Тобто, усім містам, обласним центрам, було делеговано домени другого рівня, що співзвучні з назвою міста. Наприклад, rv.ua, rovno.ua, rivne.ua,  lviv.ua, kiev.ua, і т.п.

Перевагою цього є геолокаційна складова. Тобто, пошукові системи досить гарно індексують домени, що мають прив”язку до конкретного регіону (наприклад Україна, місто Львів).  Пошукові ситеми вважають більш надійним та достовірним способом ідентифікації домену по його георграфічній прив”язці.

Цікаві факти.

Найбільш дорожчі перепродажі доменів(інформація 2011 року):

Домен Insure.com $16 мільйонів доларів у 2009 році

Fund.com 2008 £9.99 мільйонів фунтів

Sex.com  $14 мільйонів доларів в жовтні 2010 року

Porn.com 2007 $9.5 мільйонів доларів

Fb.com за $8.5 мільйонів доларів у листопаді 2010 року

Was this article helpful?
Dislike0 Like0
Views: 3935

Powered by HostBill